Styrk din fordøjelse – Mediyoga og Ayurveda

Fordøjelsen

 

Vores fordøjelse, kroppens evne til at optage og omsætte vigtige næringsstoffer og udskille affaldsstoffer, er en af de vigtigste funktioner i vores krop og af stor betydning for vores generelle sundhed.

 

Det er et velfungerende fordøjelsessystem, der “bygger os op” og skaber energi i vores krop og når vores  fordøjelse er optimal vil vi føle os lette og i balance, hvis ikke, vil vi føle os tunge og uden energi.

Mediyoga og fordøjelsen

 

Stress og uro svækker vores fordøjelse og optagelsen af næringstoffer – Ro og balance fremmer alle kroppens funktioner og er helt grundlæggende for en velfungerende fordøjelse.

I Mediyogaen er et at de helt essentielle fokuspunkter, at skabe ro og balance. At “træne” ro og balance og langsomt lade den brede sig ud i alt hvad vi gør, på alle plan, i både krop og sind.

Når vi oplever at have problemer med vores fordøjelse, føler os oppustede, forstoppede eller blot oplever generelt ubehag,  kan Mediyogaprogrammer, som er sammensat med henblik på fremme og styrke vores fordøjelse, være det vi har brug for. Blide, rolige, meditative øvelser, som virker udrensende og balancerende for kroppen, samt masserer vores indre organer og derved stimulerer vores fordøjelsesfunktion.

 

“Lange dybe åndedræt” som skaber ro og afslapning i kroppen, “Sufi-cirkler” og “Liggende benøvelser” for en god fordøjelse. “Sat Krya” som er en af de mest komplette øvelser, energiskabende og balancerende og afslutningsvis “HAR-meditation” som er med til at vække vores indre ild og balancerer hele vores energisystem.

Ayurveda* og fordøjelsen

 

I følge Ayurveda skal vi, hvis vi vil leve godt og uden sygdom have vores fulde kærlige opmærksomhed på fordøjelsen. En ikke-velfungerende fordøjelse betyder at der vil dannes affaldstoffer, som klæber sig fast overalt i vores krop, hvilket vil forhindre de nødvendige processer og “kommunikationen” mellem de forskellige kropsdele. Måske du selv har oplevet at få ondt i maven, blive oppustet og utilpas når du har spist for meget eller for fedt i forhold til dine normale madvaner. Eller du kan prøve at spise en plade (fløde)chokolade lige inden du går i seng. Du vil formentlig vågne op med følelsen af at være sløv og uoplagt, med dårlig smag i munden og måske endda stiv i hele kroppen – det er fornemmelsen af affaldsstoffer i din krop.

 

Men, der er heldigvis meget vi selv kan gøre. Vi er alle forskellige og derfor er det også helt individuelt hvordan og hvad der skal til, når vi gerne vil styrke vores fordøjelse. Det er min erfaring at Ayurveda har nogle rigtige gode bud på hvordan vi – på en enkel måde – kan styrke vores fordøjelse ved at have fokus på at undgå stress, få den nødvendige hvile, skabe plads til ro i både krop og sind, yoga og selvfølgelig hvad vi spiser. Et eksempel kunne være, at Ayurveda anbefaler os at undgå at spise og drikke iskolde madvarer eller drikke under måltidet, da det slukker fordøjelsesilden – agni**, og at spise det største måltid midt på dagen, da det er her vores agni er stærkest.

 

*) Indisk sundhedssytem    **) Agni (betyder ild) og henviser i Ayurveda til fordøjelsesprocessen

Det praktiske

 

Workshoppen vil være en kombination af  Mediyoga – to yogapas – og en masse gode råd med udgangspunkt i den Ayurvediske forståelse af vores fordøjelsessystem.

 

Du vil få udleveret beskrivelse af gode øvelser og nogle råd, som kan hjælpe dig i dine bestræbelser på at styrke din fordøjelse.

 

Der vil være te og lidt frugt når vi holder en pause undervejs.

 

Du skal IKKE have nogen forudgående erfaring med Mediyoga, eller yoga i det hele taget, for at deltage – blot din nysgerrighed og lysten til at bevæge dig på alle plan.

 

Yogamåtter, tæpper og puder er i mine lokaler. Du er naturligvis velkommen til at medbringe din egen yogamåtte  eller andet, hvis du har brug for det.

Det vil være godt at have blødt og behageligt tøj på, evt. et par varme sokker.

HVORNÅR?

 

Der er pt. ingen ny dato for denne workshop

HVORDAN

 

Du tilmelder dig ved at skrive e-mail til idastuczen@gmail.com

 

eller

 

ved at sende sms til

60 54 86 03

HVORMEGET?

 

Pris:

 

Ved afbud senere end 5 dage inden workshoppen, tilbagebetales beløbet IKKE.

HVOR?

 

Stengade 53B, 2.sal

3000 Helsingør

 

se på kort